W wielu sklepach, na wzór dawnych bazarów, warzywa i owoce rozmieszczone są w koszykach. Regały eden nie mogą być zbyt obciążone, żeby nie zagrażały bezpieczeństwu pracowników i klientów. Podczas ustawiania półek i regałów sklepowych bardzo ważne jest ich zabezpieczenie przed przewróceniem się. Trzeba również przestrzegać zaleceń producenta w kwestii tego, jak duże obciążenie można umieścić na półkach. Praktyka nakazuje, by niżej znajdowały się towary cięższe, przykładowo. pięciolitrowe butelki z płynami lub wodą mineralną. Na wyższych półkach mogą znajdować się lżejsze towary. Część rzeczy jest także rozstawiona na standach od producenta, zatem nie trzeba na nie przeznaczać miejsca na regałach. W trakcie urządzania sklepu warto skorzystać z wskazówek profesjonalistów, którzy wiedzą, w jaki sposób rozłożyć towar na półkach, by klienci łatwo go odnaleźli i chętnie kupili. Poza tym warto przeszkolić pracowników z zasad merchandisingu. Dzięki temu poznają zasady, w zgodzie z którymi należy umieszczać towar na sklepowych regałach. To nie tylko i wyłącznie ułatwi im pracę, niemniej jednak również może podnieść zyski, ponieważ świetnie wyeksponowane produkty dużo lepiej się sprzedają. W wielu sklepach za rozłożenie towarów na półkach odpowiada dodatkowy personel.
Zobacz również: wyposażenie sklepów spożywczych.