Właśnie z tego względu sporo sklepów czy też magazynów z żywnością stosuje komory szokowego mrożenia. Dzięki nim możliwe jest zamrożenie dużej ilości jedzenia w stosunkowo krótkim czasie. Gdy ktoś z nas jeszcze przenigdy nie słyszał o czymś takim jak mrożenie szokowe to warto wiedzieć o tym, że metoda ta umożliwia na całkowite zamrożenie pożywienia w czasie krótszym niż 270 minut. Dla porównania w klasycznych zamrażarkach czas potrzebny na zamrożenie pożywienia to w pewnych sytuacjach nawet 600 minut. Jak więc widać różnica jest w całości spora i to właśnie ona gwarantuje nam w każdej chwili świeże jedzenie w przemyśle spożywczym. Dokonując samego wyboru urządzenia mrożącego tą metodą trzeba zwracać uwagę na kilka bardzo poważnych czynników, bo nie każde urządzenie będzie nadawało się do każdej branży. Głównie chodzi tutaj o rozmiar takich zamrażarek i temperaturę schładzania. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że na rynku z powodzeniem możemy znaleźć używane zamrażarki szokowe i będą one bez wątpienia o sporo tańsze od nowych - jeżeli chcemy odrobinę zaoszczędzić na zakupie to jest to bez wątpienia jedno z lepszych rozwiązań.
Źródło informacji: komory szokowego mrożenia.