Wyposażenie restauracji jest bardzo drogie, ale też bardzo okazałe. W restauracji musimy mieć właściwie wszystko to, co mamy w domu, niemniej jednak o sporo większe, bardziej wydajne i często również trwalsze. Blacha aluminiowa perforowana do gastronomii jest zdecydowanie całkiem inaczej wykonana, niż taka blacha, którą kupujemy sobie do zastosowań prywatnych.
Głównie utworzona jest zwykle z lepszych materiałów, dlatego że jest stale użytkowania. W domu takiej blachy używamy maksymalnie raz dziennie, a najczęściej raz na tydzień lub kilka razy w miesiącu. W gastronomii natomiast blacha ta używana jest stale, zatem siłą rzeczy musi być trwalsza. Okapy gastronomiczne też są większe i mają większą moc. Nasze domowe okapy albo pochłaniacze pary są średnio wydajne, jednak ogromne maszyny zastosowane w kuchniach restauracji cechują się z całą pewnością większą mocą. Takie urządzenia są podłączone do wentylacji i są w stanie bardzo szybko wyeliminować parę z powierzchni dosłownie kilkuset metrów kwadratowych. Bez wątpienia za większymi wymiarami i większą mocą idzie też większy koszt. Wielokrotnie jest to kilkadziesiąt tysięcy za jedno urządzenie, niemniej jednak za to gwarancja na to urządzenie jest bardzo długa i w razie jakiejkolwiek błędy firma przyjeżdża na miejsce, ażeby wszystko naprawić. Każdy właściciel gastronomii bardzo skrupulatnie dobiera rozwiązania, które chce zastosować, dlatego że jest to gwarancja, iż jego lokal będzie sprawnie działał przez bardzo długie lata. W kuchni nie ma mowy o jakichkolwiek przestojach, bo potrawy muszą być wydawane sprawnie, a to wymaga dysponowania dobrym sprzętem.
Sprawdź tutaj: okapy gastronomiczne.